مقالات آموزشی

نوار گوش چیست، چگونه انجام می شود و چه بیماری هایی را تشخیص می دهد؟

نوار گوش

نوار گوش که به آن ادیوگرام نیز می گویند، همان تست گوش یا ارزیابی شنوایی بزرگسالان و کودکان است. در واقع ما  ۸ نوع تست شنوای داریم که نتایج آن بر روی یک نمودار رسم می‌شود، که به آن ادیوگرام یا نوار گوش می‌گویند.  ادیوگرام باید حتما به وسیله دکتر شنوایی و به تجویز متخصص گوش و حلق و بینی انجام شود. نتایج این تست برای تفسیر و تجویز انواع سمعک اعم از سمعک نامریی ، سمعک شارژی و…  یا درمان وزوز گوش و… در صورت نیاز به متخصص گوش و حلق و بینی ارجاع داده می شود. ما در این مقاله از سری مقالات آموزشی مجموعه شنوایی سنجی و تجویز سمعک پایتخت می خواهیم با ادیوگرام بیشتر آشنا شویم.

بیشتر بخوانید: قیمت سمعک بر اساس چه پارامترهایی مشخص می شود؟

نوار گوش چیست؟

نوار گوش در واقع با استفاده از یک تست مخصوص به اسم “PTA” انجام می‌شود. روند انجام این تست به این صورت است که بیمار پس از بررسی دقیق توسط شنوایی سنج، به یک اتاقک آکوستیک فرستاده می‌شود در این اتاق یک هدفون مخصوص، بر روی گوش بیمار می گذارند و میزان شنوایی را با استفاده از دستگاه ادیومتر می سنجند. در واقع روند کار به این صورت است که صداهایی مثل صدای بوق را در فرکانس‌ها و شدت‌های مختلف به گوش فرد می فرستند. کمترین سطح شدتی از این صداها که توسط بیمار شنیده می شود، توسط یک فرکانس بر روی نمودار ثبت می‌شود. به این نمودار نوار گوش می گویند. تفسیر این نوار میزان عارضه کم شنوایی فرد را مشخص می کند.

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع مدل های سمعک وایرلس

نمودار ادیوگرام بیانگر چیست؟

ادیوگرام

پس از گرفتن ادیوگرام، زمان تفسیر این نمودار  فرا می‌رسد. این نمودار در واقع از دو محور افقی و عمودی که در ادامه به بررسی و توضیح ان خواهیم پرداخت، تشکیل شده است.

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع مدل های سمعک داخل گوشی

محور افقی یا محور x

این محور مشخص کننده ی فرکانس صدا می‌باشد. دقت داشته باشید که روند فرکانس صدا روی این نمودار صعودی بوده و از پایین به بالا افزایش می باد. لازم به ذکر است که کمترین فرکانس ثبت شده بر روی این نمودار 250 هرتز و بیشترین فرکانس ضبط شده 8000 هرتز است.

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع مدل های سمعک نامریی

محور عمودی یا محور y

محور عمودی شدت یا همان بلندی صدا را مشخص کرده و واحد اندازه گیری آن دسی بل است. این محور از سمت چپ به راست صعودی است. این جدول معمولا از منفی 10 دسی بل یا 0 دسی بل شروع می شود. لازم به ذکر است که آهسته ترین صدایی که اغلب افراد قادر به شنیدن آن هستند با صفر دسی بل نمایش داده می شود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع سمعک شارژی

انواع نوار گوش

در نظر داشته باشید تست هایی که در نوار گوش از بزرگسالان می گیرند با این تست در کودکان تفاوت های بسیاری دارد که در ادامه به تحلیل و بررسی هر یک خواهیم پرداخت.

بیشتر بدانید: آشنایی با  سمعک زیمنس

انواع نوار گوش در بزرگسالان

لازم به ذکر است که نتایج تست‌های شنوایی در بزرگسالان اغلب به صورت ادیوگرام گزارش می‌شود. دو تست بسیار مرسوم در این مقوله عبارتند از:‌

  • تست شنوایی با تون خالص

شیوع گرفتن این تست به این صورت است که بیمار را به یک اتاقک اکویستیک برده و به او یک هدفون مخصوص می دهند. ادیولوژیست در هر گوش بیمار اصواتی را پخش می کند که فرکانس مشخصی دارند. پس از پخش صدا بیمار در صورت شنیدن آن دکمه ای که در درون اتاقک تعبیه شده است را می فشارد. تفسیر نتیجه این تست به واسطه ادیولوژیست تعیین می‌کند که فرد به چه نوع بیماری شنوایی‌ای دارد و شدت آن چقدر است و همچنین میزان اختلال کم شنوایی فرد را بر حسب دسی‌بل مشخص می کند.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع سمعک رده ۷ زیمنس

  • تست شنوایی abr

تست ABR بیشتر مناسب کسانی است که درکی از میزان کم شنوایی خود ندارند. در این تست به کمک سه الکترود که یکی از آنها به پیشانی بیمار وصل می‌شود و یکی دیگر را به بین ابروها متصل می‌کنند و الکترود سوم را به پشت گوش  بیمار وصل می‌کنند میزان کم شنوایی فرد مشخص می شود. شیوع کار به این صورت است که این الکترودها امواج مغزی عصبی و ساقه مغز را ردیابی می‌کنند. لازم به ذکر است که این تست علاوه بر اینکه بسیار دقیق و کامل است هیچگونه عارضه و دردی را به همراه ندارد.

انواع نوار گوش کودکان

نوار گوش

گرفتن نوار گوش از کودکان و نوزادان نیز بسیار مرسوم است و در روزهای تولد نوزدان غربال‌گری‌های شنوایی‌سنجی و در واقع ارزیابی شنوایی نوزادان برای آن‌ها انجام می‌شود. بر اساس نتایج به دست آمده از این ارزیابی در صورتی که کودک نیاز به انجام تست شنوایی داشته باشد به والدین آن‌ها گزارش می‌شود. تست های شنوایی شنوایی غربالگری کودکان عبارتند از:

  • تست تمپانومتری

تست تمپانومتری مشخص کننده ی میزان کم شنوایی اما کمک می کند تا پزشک بتواند نوع کم شنوایی را تشخیص دهد. نتایج بدست آمده از این تست اطلاعات مفیدی در مورد پرده گوش و یا پارگی آن و … را مشخص می کند. روند انجام این تست به این صورت است که یک لوله در گوش بیمار گذاشته می‌شود. معمولا اغلب مراکز ادیولوژی تست تمپانومتری را انجام می دهند.

  • تست OAE

سرعت انجام این تست بسیار بالا بوده و همچنین بسیار حساس است و تنها از نوزدان سه روزه (پس از گذشت سه روز از تولد) گرفته می شود. البته گاهی ممکن است که به دلیل وجود مایع در گوش این ارزیابی در دو هفتگی نوزاد و همزمان با تست ABR گرفته شود.

بیشتر بخوانید: تست سرگیجه – آشنایی با تست VGN

  • تست ABR

تست ABR یک تست بسیار دقیق است که میان کودکان و بزرگسالان مشترک است و کمک می کند تا پزشک میزان کاهش شنوایی گوش کودک را تعیین کند. نوار گوش ABR بهترین گزینه است که والدین می توانند برای شنوایی سنجی نوزادان و کودکانی خود که در ارزیابی‌های غربالگری رد شده‌اند، انجام دهند. شیوه گرفتن این تست در کودکان نیز مشابه بزرگسالان است.  در حقیقت تست ABR می تواند، پاسخ مغز به اصوات شنیداری را ارزیابی کند. لازم به ذکر است که اگر کودکتان هنوز به 6 ماهگی نرسیده است باید در حالت چرت زدن این تست از او گرفته شود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع سمعک هوشمند

نوار گوش کودکان چگونه انجام میشود؟

برای گرفتن نوار گوش از کودکان معمولا از سه یا چهار الکترود استفاده می‌شود. که یکی را به پیشانی، دیگری را به محل بین ابروها و الکترود سوم را به پشت گوش کودک متصل می‌کنند. این الکترودها امواج مغزی عصبی و ساقه مغز را ردیابی می‌کنند. در نظر داشته باشید که این تست، یک تست کامل، بسیار دقیق و بدون درد و آسیب است

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع سمعک more اتیکن

نوار گوش چگونه انجام میشود(طریقه گرفتن نوار گوش)

نحوه ی گرفتن این تست به این صورت است که، در این تست، بزرگسال ابتدا وارد یک اتاقک آکوستیک شده و یک هدفون مخصوص روی گوش آن قرار می گیرد. پزشک ادیولوژیست نیز در هر گوش، صداهایی با فرکانس‌ها و میزان بلندی خاصی را پخش می‌کند. بیمار با شنیدن هر کدام از این صداها باید دکمه‌ای را فشار دهد. پس از انجام این تست میزان شنوایی مشخص می‌شود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع سمعک استایلتو زیمنس

برچسب ها: نوار گوش چگونه انجام میشود، نوار گوش، نوارگوش، طریقه گرفتن نوار گوش، نوار گوش چیست، نوار گوش کودکان چگونه انجام میشود، گرفتن نوار گوش، نوار گوش کودک، نوار گوش برای وزوز

 

اگر نوع سرگیجه‌ به گونه ای باشد که فرد احساس کند زمین دور سرش می چرخد، احتمالا دلیل آن مشکلاتی در گوش میانی است. در واقع اگر کسی به این اختلال مبتلا شده باشد، سنگریزه‌های کلسیمی داخل مایع گوش میانی او جابجا شده و همین موضوع علت سرگیجه او می باشد. در نوار گوش برای سرگیجه، ابتدا تست VNG گرفته می‌شود و سپس با توجه به محل جابجایی سنگریزه‌های گوش میانی، مانور درمانی انجام می‌شود.

بعد از اینکه بیمار تست شنوایی سنجی انجام داد و شدت و نوع کم شنوایی او تشخیص داده شد، بسته به نوع بیماری ممکن است پزشک استفاده از سمعک، انجام جراحی‌ کاشت حلزون یا کاشت ساقه مغز، آموختن زبان اشاره و … را به بیمار تجویز کند.

 

در نظر داشته باشید که تست شنوایی سنجی مختص سنین خاصی نیست و هم از کودکان گرفته می شود و هم از بزرگسالان. در نظر داشته باشید که بدو تولد یک تست شنوایی سنجی از بیمار گرفته می شود و چنانچه فرد در طی مسیر رشد دچار اختلالاتی شود؛ برای گرفتن تست مجدد باید به پزشک مراجعه کند.

9 دیدگاه در “نوار گوش چیست، چگونه انجام می شود و چه بیماری هایی را تشخیص می دهد؟

  1. عطیه گفت:

    بسیار عالی

    1. admin گفت:

      ممنون از همراهیتون

  2. امیر رضا گفت:

    سلام . من چند ساله وزوز گوش دارم نوار گوش دادم تشخیص دادن که عصب گوش تو فرکانس های بالا ضعیف شده می خوام بدونم که راه حلی داره؟

    1. admin گفت:

      برای پاسخ دقیق تر باید نوار گوشتون رو بررسی کنیم

  3. سمیرا گفت:

    مرسی از توضیحات خوبتون بسیار جامع و کامل بود خدا قوت

    1. admin گفت:

      ممنون از همراهیتون. خوشحالیم که براتون مفید بوده

  4. رضا مطهری گفت:

    سلام نواز گوش من بین 10 تا 90 دسی بل هست. می شه بهم بگین معنیش چیه؟

  5. پروین گفت:

    سلام وقت بخیر som به دلیل عفونت زیاد،. درمانش رو میگید؟

    1. admin گفت:

      سلام و درود باید بیمار توسط یک متخصص معاینه بشن

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *