مقالات آموزشی

تست سرگیجه (VGN) و تعادل چیست و بهترین مرکز برای انجام آن کجاست؟

تست سرگیجه

تست سرگیجه VGN موضوعی است که میخواهیم در این مقاله از سری مقالات اموزشی کلینیک تخصصی شنوایی و تجویز سمعک پایتخت در مورد آن صحبت کنیم و کاملا با چگونگی انجام این تست آشنا شویم. سرگیجه یک اصطلاح غیر تخصصی است که به احساسات غیر طبیعی مختلف جهت گیری بدن در فضا اشاره دارد. بیماران اغلب توصیف این احساسات را دشوار می دانند. شیوع سرگیجه در جامعه از 1.8 درصد در میان بزرگسالان جوان تا بیش از 30 درصد در میان سالمندان متغیر است. نرخ مشاوره سالانه به دلیل سرگیجه در مراقبت های اولیه از 2.5٪ در بین بیماران 25 تا 44 ساله، تا 8.3٪ در بین بیماران 65 سال و بالاتر و 18.2٪ در بین بیماران 85 سال و بالاتر متغیر است.

لازم به ذکر است که تست‌ها و آزمایش‌های بیشماری وجود دارند که به کمک آنها می توان علل سرگیجه‌ در افراد مختلف را شناسایی کرد از پرکاربرد ترین این تست ها میتوان به آزمایش EcochG (الکتروکوکلئوگرافی)، تستVHIT ، تستVEMP ، تست VNG، آزمون‌های بررسی مخچه و … اشاره نمود. اگر تمایل دارید در این باره بیشتر بدانید، تا انتها ما را همراهی کنید.

بیشتر بخوانید: قیمت سمعک بر اساس چه پارامترهایی مشخص می شود؟

سرگیجه یا ویدئونیستاگموگرافی چیست؟

سرگیجه در واقع عارضه ای است که موجب می شود فرد احساس کند، اشیا و یا مکانی که در آن قرار دارد، به دورش می ­چرند. این حالت معمولا می تواند ناشی از ایجاد یک ضعف لحظه ای در بدن و یا به دلیل بیماری خاصی باشد. اگر سرگیجه با تاری و سیاه شدن چشم همراه باشد ممکن است خطر ساز باشد و بهتر است که به پزشک مراجعه کنید. در نظر داشته باشید که ممکن است سرگیجه را با نشانه های دیگری نیز تجربه کنید که هر کدام از آنها بیانگر نوع خاصی از این عارضه هستند. به طور کلی علائمی که ممکن است همراه با سرگیجه تجربه کنید عبارتند از:

  • حالت تهوع
  • احساس چرخش
  • سیاهی رفتن چشم ها
  • از دست دادن تعادل و زمین خوردن
  • حرکات غیرمعمول یا تکراری چشم
  • عدم توانی در تمرکز کردن

انواع سرگیجه

سرگیجه را می توان به چهار زیر گروه تقسیم کرد:

  • سرگیجه
  • عدم تعادل
  • پیش سنکوپی
  • سرگیجه غیر معمول.

 در بیماران مراقبت های اولیه، سرگیجه (شیوع 38 %) عمدتاً ناشی از شرایط گوش و حلق و بینی است. عدم تعادل (شیوع 10%) عمدتاً ناشی از مشکلات ارتوپدی، عصبی یا حسی است. پیش سنکوپ (شیوع 10٪) عمدتاً ناشی از شرایط قلبی یا وازوموتور است و سرگیجه غیر معمول (شیوع 17 درصد) عمدتاً ناشی از مشکلات روانپزشکی است. در حدود 25 درصد از بیماران، نوع را نمی توان طبقه بندی کرد یا مشکل دلایل متعددی دارد.

البته شیوع هر کدام از آنها با توجه به سن افراد متفاوت است. در بیماران جوان تر، سرگیجه آتیپیک و پیش سنکوپی شایع ترین هستند. در بیماران میانسال، سرگیجه برجسته ترین است. پیش سنکوپ و عدم تعادل در بیماران مسن شایع تر است. با این حال، علائم بیماران سالمند را نمی توان همیشه در یک دسته قرار داد زیرا علائم آنها اغلب دلایل متعددی دارند.

چه زمانی باید تست VNG دهیم؟

توجه داشته باشید که اگر علائمی را مشاهده نمودید، که به نظر می آمد مرتبط با اختلالات مربوط به گوش میانی باشد، نیاز است که تست VNG دهید. در هر صورت در شرایطی که علائم زیر را مشاهده نمودید، در واقع باید به یک مرکز مناسب برای دادن تست سرگیجه مراجعه کنید. این علائم عبارتند از:

  • مشکلات مربوط به تعادل
  • تجربه ی داشتن، سرگیجه‌های متوالی و مدت‌دار
  • وزوز مداوم گوش
  • احساس فشار یا پری در گوش
  • سبکی سر

چه بیماری هایی با تست سرگیجه مشخص می شود؟

نتایج حاصل از تست VNG  اختلالات دهلیزی را مشخص می کند که عبارتند از:

  • نوروم آکوستیک
  • مریضی منیر
  • بیماری لابیرنتیت
  • سرگیجه موضعی حمله‌ای خوش خیم (BPPV)
  • بیماری نوریت دهلیزی

انواع سرگیجه

انواع سرگیجه عبارتند از:

  • سرگیجه نوع اول:  این سرگیجه کاملا محیطی است، جای نگرانی ندارد و معمولا اغلب افراد به آن دچار می شوند.مانند سرگیجه ناشی از استرس، افت قند خون، اضطراب و… . معمولا سرگیجه ای که بدون هشدار شروع می شود و زود از بین می رود در نوع اول دسته بندی می شود.
  • سرگیجه نوع دوم: لازم به ذکر است که این عارضه که مرکزی است و در واقع کمی خطرناک تر از نوع اول می باشد و باید حتما به پزشک متخصص مراجعه کنید چراکه معمولا نشانگر وجود بیماری هایی خاصی مانند میگرن و… است.

تست VNG چیست؟

تست سرگیجه

قطعا می‌دانید که، سرگیجه (به انگلیسی: dizziness) علل مختلفی دارد و منشا آن در تمام انسان ها یکسان نمی باشد. از عمده دلایل سرگیجه میتوان به:

  • اختلالات سیستم عصبی (به طور مثال بیماری پارکینسون )
  • مشکلات غدد
  • مشکلات قلبی
  • مشکلات به وجود آمده در گوش میانی

اشاره نمود. جالب است بدانید که در اکثر موقع علت سرگیجه همین مشکلات به وجود آمده در گوش میانی می باشد. زمانی که احساس میکنید سرتان سرگیج میرود، چشم‌هایتان به منظور حفظ افق دید، ثبات بینایی و مقابله با دوبینی، حرکات و واکنش‌های سریعی را به صورت ناخودآگاه از خود نشان می‌دهند. ویدئونیستاگموگرافی در واقع یعنی ثبت حرکات غیرارادی چشم در زمان سرگیجه و بررسی آن.

بیشتر بدانید: ارزیابی درمان و توانبخشی وزوز گوش

تست سرگیجه VNG چیست؟

تست VGA

به بیانی ساده، تست VGN نوعی تست است که در آن، از یک عینک مجهز به دوربین برای ثبت حرکات غیر ارادی چشم که بالاتر در مورد آن صحبت کردیم، استفاده می‌ شود و از این طریق، سیستم دهلیزی گوش میانی را که وظیفه ایجاد تعادل در بدن را برعهده دارند مورد بررسی قرار می‌دهند. تست VNG در سرگیجه در واقع همان تست تعادل است و در این آزمایش حرکات چشم فرد کاملا ارزیابی می‌شوند. این تست به دنبال نوع خاصی از حرکت چشم به نام نیستاگموس است. نیستاگموس زمانی اتفاق می‌افتد که چشمان شما به طور غیرقابل کنترلی، به سمت بالا و پایین یا پهلوی چپ و راست حرکت می‌کنند.

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع مدل های سمعک نامرئی

موارد استفاده از تست VNG

اگر هرگونه علائم اختلال دهلیزی را مشاهده کردید، شاید نیاز باشد که تست VNG نیاز داشته باشیددهید تا نتیجه مشخص گردد. اصلی ترین علامت این اختلال بی شک سرگیجه ( سرگیجه در واقع یک اصطلاح کلی است که برای علائم مختلف عدم تعادل استفاده می‌شود.) است. زمانی که احساس سرگیجه میکنید، معمولا حس میکنید که محیط اطراف در حال چرخیدن به دور سر شما هستند. در این شرایط بدنتان هنگام راه رفتن می لرزد و احساس میکنید که سرتان سبک شده و هر آن ممکن است غش کنید. سایر علائم اختلال دهلیزی که شمارا نیازمند تست سرگیجه می کند، عبارت‌اند از:

  • نیستاگموس (حرکات غیرارادی چشم به چپ و راست یا بالا و پایین)
  • صدای زنگ در گوش (وزوز گوش)
  • احساس فشار در گوش

در صورت مشاهده هر یک از علائم ذکر شده در بالا، بهتر است به پزشک مراجعه کنید و تست VNG انجام دهید.

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع مدل های سمعک هوشمند

کاربرد تست VNG

سرگیجه

به کمک تست VNG تلاش می شود تا مشخص کنند که آیا بیمار به اختلال سیستم دهلیزی (ساختارهای تعادل گوش داخلی) یا بخشی از مغز که تعادل را کنترل می‌کند، مبتلا است یا خیر.

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع مدل های سمعک داخل گوشی

سایر تست های ارزیابی سرگیجه 

توجه داشته باشید که برای تشخیص سرگیجه تست های دیگری نیز افزون بر تست VGN وجود دارد اما برای  ارزیابی دقیق تست های تشخیصی باید به نتایج بیش از یک تحقیق توجه نمود. بنابراین، ما سه تست را توصیف می‌کنیم که همگی برای شرایط عصبی-اتولوژیک هدف‌گذاری شده‌اند، که در بیش از یک مطالعه مورد ارزیابی قرار گرفتند.

 Dix-Hallpike (تست هالپیک)

از این تست برای تشخیص سرگیجه موضعی حمله ای خوش خیم استفاده می شود. بر اساس نتایج آماره بدست آمده از 114 بیمار پزشکان به میانگین حساسیت 80٪ رسیده اند.

تست نیستاگموس تکان دادن سر یا تکانش سر

 استفاده از تست نیستاگموس تکان دادن سر از اندازه گیری کالری به عنوان بخشی از استاندارد مرجع استفاده کردند. داده های 4059 بیمار (که از هشت مطالعه بالینی بدست آمده است) برای تجزیه و تحلیل تلفیقی در دسترس بود و حساسیت تلفیقی 45٪ ، ویژگی تلفیقی 82٪ را نشان داد. نسبت درستنمایی مثبت تلفیقی (LR) 2.47 (95٪ فاصله اطمینان) بود. در این مطالعات، احتمال تجمیع اختلال عملکرد دهلیزی محیطی پس از نتیجه مثبت تست نیستاگموس تکان دادن سر از 27% به 48% افزایش یافت و احتمال پس از نتیجه منفی از 27% به 25% کاهش یافت. با استفاده از شیوع تخمینی 33 درصد برای اختلال عملکرد دهلیزی محیطی در بیماران مراقبت های اولیه با سرگیجه، احتمال مثبت بودن تست نیستاگموس لرزاننده سر پس از آزمون 55 درصد و احتمال نتیجه منفی پس از آزمون بود. 25 درصد بود.

تست سرگیجه نیستاگموس

این تست ناشی از ارتعاش را ارزیابی می کند. داده‌های بدست آمده از 463 بیمار  حساسیت محاسبه‌ این تست را 84% (95% فاصله اطمینان) نشان می دهند. در واقع با نتیجه مثبت تست نیستاگموس، احتمال اختلال عملکرد دهلیزی محیطی را از 13٪ به 59٪ افزایش داد. با استفاده از شیوع تخمینی 33 درصد برای اختلال عملکرد دهلیزی محیطی در بیماران مراقبت های اولیه مبتلا به سرگیجه، احتمال نتیجه مثبت تست نیستاگموس ناشی از ارتعاش پس از آزمون را 83 درصد تخمین زدیم.

تست VNG چگونه انجام میشود؟

برای گرفته شدن تست VNG یا همان سرگیجه، بیمار باید در یک اتاق آزمایش تاریک قرار گرفته و عینک مخصوصی را روی سر و در مقابل چشمان خود قرار دهد. این عینک مخصوص در واقع به یک دوربین مجهز شده است تا حرکات چشم شما را در طی آزمایش ثبت و ضبط کند.

پس از قرار گرفتن عینک بر روی چشم بیمار، پزشک از بیمار تقاضا می کند، چراغ‌هایی را که روی صفحه تلویزیون در حال حرکت هستند با چشم دنبال کند یا سر و بدن خود را در موقعیت‌های خاصی حرکت دهد. همچنین در مواردی فوران‌های کوچکی از آب گرم و سرد یا هوا را پزشک به سمت داخل گوش بیمار ارسال می کند که موجب ایجاد نیستاگموس می‌شود.

نهایتا عینکی که بر سر بیمار است، نحوه حرکت چشمان بیمار را در پاسخ به این اعمال، ثبت می‌کند. توجه داشته باشید که این آزمایش معمولاً حدود ۴۵ تا ۶۰ دقیقه طول می‌کشد.

پیش نیازهای انجام تست سرگیجه VNG

تذکر: برای انجام تست VGN در نظر داشته باشید که باید حداقل از 48 ساعت قبل از انجام آزمایش، مصرف هرگونه داروی آرام بخش، خواب آور، ضد سرگیجه و امثالهم را متوقف کرده و هیچگونه نوشیدنی الکل داری مصرف نکنید. توجه داشته باشید که هر دارویی که روی سیستم اعصاب مرکزی اثار تضعیف کننده داشته باشد، می تواند بر نتایج حاصله از تست VNG شما اثر بگذارد. به طور مثال داروهایی نظیر باربیتورات ها و داروهای ضد صرع به دلیل تاثیری که بر سیستم اعصاب مرکزی دارند، نباید از 48 ساعت قبل از تست سرگیجه مصرف شوند. از سایر اقداماتی که لازم است قبل از انجام دادن تست سرگیجه بکنید، عبارتند از:

  • بیماران شب قبل انجام تست VNG بایستی خواب کافی داشته باشند
  • در روز آزمایش از استعمال دخانیات بپرهیز و نوشیدنی کافئین دار نخورید.
  • از آنجایی که احتمال دارد حالت تهوع یا استفراغ به شما دست دهد از 4 ساعت قبل از آزمایش از مصرف غذا و مایعات اکیدا خودداری بفرمایید.
  • اگر نوبت آزمایشتان صبح است نباید صبحانه بخورید، فقط کمی نان و آب و میوه مجاز است و اگر نوبت آزمایشتان بعدازظهر است تنها میتوانید صبحانه بخورید و باید وعده نهار را حذف کنید.

تذکر: از نظر پزشکی ناشتا بودن ممکن است برای بعضی بیماران مضر باشد.

  • اگر بیماری هایی نظیر دیابت و یا هیپوگلیسیمی دارید، توصیه می کنیم از خوردن غذاهاب چرب  و حجیم خودداری کرده و ب غذای سبک و کم حجم مصرف کنید.
  • از آنجایی که ممکن است بعد از انجام تست VNG سرگیجه بگیرید، بهتر است با همراه به مطب دکتر مراجعه کنید و به هیچ وجه بلافاصله پس از انجام تست رانندگی نکنید.
  •  حتی الامکان از لباس راحت استفاده کرده و از پوشیدن لباس های تنگ و آرایش کردن و همچنین از چرب کردن پوست صورت خودداری کنید.
  • اگر از لنز های طبی استفاده می کنید، در زمان انجام تست سرگیجه به جای لنز از عینک طبی استفاده کنید.

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع مدل های سمعک وایرلس

مراقبت های بعد از تست VNG در سرگیجه

تست سرگیجه

  • بعد از آزمایش VNG لازم است که به مدت حداقل 42 ساعت و حداکثر 24 ساعت سر را حرکت ندهید و در صورت داشتن گردنبند طبی نرم (کولارسافت) بهتر است گردن را فیکس کنید .
  • تا 24 ساعت در صورت نیاز به حرکت سر سعی کنید با حرکت کل بدن این کار را انجام دهید.
  • تا 24 ساعت در منزل استراحت کنید و در صورتیکه مجبور به انجام کاری شدید از خم کردن سر به عقب (مانند برداشتن چیزی از کابینت یا آسمان را نگاه کردن) و خم کردن سر به پایین (مثل بستن بند کفش، نماز خواندن و برداشتن چیزی از زمین و..) اجتناب کنید.
  • تا 24 ساعت از تکان دادن سر جهت تایید حرف دیگران در هنگام صحبت کردن اجتناب کنید.
  • تا 24 ساعت هنگام خوابیدن با زاویه 33 درجه (سر و تنه) بخوابید.
  • تا 24 ساعت در هنگام یا عطسه یا سرفه مراقب باشید سرتان خیلی حرکت نکند.
  • از مواد حاوی کلسیم مانند شیر،ماست و یا مکمل کلسیم استفاده کنید.
  • در صورت داشتن کمبود ویتامین D از مکمل ویتامین D استفاده کنید.

لازم به ذکر است که ممکن است پس از مانوردرمانی مجددا به سرگیجه دچار شوید که این موضوع نگران کننده نیست، تنها کافیست جلسات توانبخشی و مانور درمانی را تا بهبود کامل ادامه دهید.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع سمعک شارژی

بهترین محل برای گرفتن تست سرگیجه

در نظر داشته باشد که حتما برای گرفتن تست VNG به مکان مناسبی مراجعه کنید. منظورمان از مناسب بودن مجهز بودن محیط به دستگاه های پیشرفته، ارائه مناسب ترین خدمات، هزینه مقرون به صرفه برای تمام اقشار جامعه، پرسنل حرفه ای و بیش از همه اطمینان از صحت و اعتبار نتایج بدست آمده از تست ها است. در مجموعه شنوایی سنجی و تجویز سمعک پایتخت با ارائه انواع خدمات مناسب و بهداشتی در محیطی مجهز به پیشرفته ترین دستگاه های روز دنیا برای انجام تست VNG و همچنین تشخیص و درمان آن ، در خدمت شما عزیزان هستیم.

درمان تخصصی و اصولی سرگیجه در کلینیک شنوایی و تعادل و سمعک پایتخت

سرگیجه معمولا پدیده ای بسیار ناخوشایند برای بیماران دچار سرگیجه و عدم تعادل می باشد. اما در عین حال در صورت تشخیص صحیح و درمان درست و به موقع به راحتی سرگیجه و عدم تعادل درمان میشود. سرگیجه منشا های متفاوتی دارد، در اکثر موارد سرگیجه به گوش و ارگان های تعادلی آن مرتبط میشود اما گاهی منشا عصبی و یا گوارشی دارد. در سرگیجه هایی که مرتبط با گوش هستند، بالا رفتن فشارمایع گوش داخلی و جابجایی کریستال های گوش داخلی بالاترین سهم ایجاد سرگیجه را دارند.در مجموعه شنوایی، تعادل و سمعک پایتخت با بررسی و ارزیابی دقیق سرگیجه و تشخیص عامل آن روند درمان بیمار را تعیین کرده و با برطرف شدن سرگیجه و عدم تعادل بیمار همراه وی خواهیم بود. ارزیابی های دقیق VNG و ECochG در مجموعه شنوایی، تعادل و سمعک پایتخت قابل انجام است. دقت بفرمایید برای انجام تست های تعادلی 48 ساعت قبل مصرف هر گونه داروی مربوط به سرگیجه را قطع و سپس برای ارزیابی سرگیجه خود اقدام نمایید.

علائم سرگیجه

همانطور که بالاتر نیز اشاره کردیم این اختلال به خودی خود یک بیماری به حساب نمی آید اما می تواند نشانگر شرایط خاصی در بدن فرد باشد. در حالت کلی فرد معمولا به همراه سرگیجه علائم زیر را ممکن است تجربه کند:

  • حالت تهوع مداوم و استفراغ
  • عدم تعادل درست ها
  • وزوز گوش
  • سردردهای پیاپی
  • احساس پری در گوش ها
  • حرکت غیرقابل کنترل چشم به سمت دیگر (Nystagmus)

چنانچه این علائم را دارید پیشنهاد می کنیم حتما تست سرگیجه داده تا دلیل آن مشخص شود.

انواع درمان سرگیجه

دقت داشته باشید که برای اینکه درمان مناسبی برای سرگیجه را بتوان تجویز نمود حتما باید علت و ریشه ی آن کشف شود. البته در بسیاری از موارد ، بدون اینکه اقدام خاصی صورت گیرد سرگیجه از بین می رود و دلیل آنهم این  است که مغز می تواند برای حفظ تعادل ، تا حدودی با تغییرات گوش داخلی سازگار شود.

اما در برخی از موارد، درمان لازم است که این درمان می تواند شامل موارد زیر باشد:

  • انجام حرکات ساده سر به نام مانورEpley که برای درمان BPPV استفاده می شود.
  • استفاده از داروهایی مانند پروکلروپرازین و برخی آنتی هیستامین ها
  •  آموزش توانبخشی دهلیزی که شامل یک سری تمرینات خاص است با هدف کمک به سیستم دهلیزی
  • و…

سمعک پایتخت

در کلینیک شنوایی سنجی و تجویز سمعک پایتخت همکاران ما با سالها سابقه در ارزیابی و توانبخشی های مربوط به سرگیجه، برای ارزیابی و درمان سرگیجه زیر نظر گروهی از متخصصان خبره در این زمینه با به کار گیری به روز ترین درمان های توانبخشی و مانورهای سرگیجه برای خدمت رسانی به شما عزیزان آماده هستند.

سخن پایانی

در این مقاله در مورد تست سرگیجه  VNG صحبت کردیم. چگونگی انجام این تست و باید ها و نباید هایی را که باید قبل و بعد از انجام تست رعایت کنید را شناختیم. همچنین دانستیم که تست VNG در سرگیجه درواقع همان تست تعادل بوده و مشکلات سیستم دهلیزی گوش میانی را مورد بررسی قرار می‌دهد. چنانچه در مورد تست سرگیجه نیاز به راهنمایی بیشتری داشته و یا سوالی دارد که در این مقاله به آن پاسخ داده نشده است، میتوانید در بخش نظرات همین مطلب با ما در میان بگذارید

بیشتر بخوانید: سمعک دیجیتال چیست و چطور کار میکند.

سوالات متداول

آزمایشاتی از جمله گرفتن شرح حال، اندازه‌گیری نبض، ماساژ سینوس کاروتید، تست‌های نیستاگموس و مانور Dix-Hallpike به منظور تشخیص سرگیجه انجام می شود.

  • لبه تخت خود بنشینید. سر خود را 45 درجه به راست بچرخانید.
  • به سرعت روی پهلوی چپ خود دراز بکشید. 30 ثانیه در آنجا بمانید.
  • به سرعت حرکت کنید تا در انتهای مقابل تخت خود دراز بکشید. …
  • به آرامی به حالت نشسته برگردید و چند دقیقه صبر کنید.
  • این حرکات را برای گوش راست معکوس کنید.

متخصص مغز و اعصاب یا متخصص اختلال حرکت، شرح حال و معاینه فیزیکی حرکات چشم، اعصاب جمجمه، گفتار، هماهنگی، راه رفتن و احساس شما را انجام می دهد. آنها ممکن است تصویربرداری از جمله ام آر آی یا سی تی اسکن را برای تعیین علت عصبی علائم تعادل شما درخواست کنند.

8 دیدگاه در “تست سرگیجه (VGN) و تعادل چیست و بهترین مرکز برای انجام آن کجاست؟

  1. امیر شهرابی گفت:

    تست سرگیجه چند درصد قابل استناد هست؟

  2. الناز گفت:

    شما تعمیر سمعک هم انجام می دین؟

    1. admin گفت:

      بله. برای کسب اطلاعات بیشتر به صفحه تعمیر سمعک مراجعه کنید لطفا

  3. امیر علی گفت:

    مرسی از مقاله خوبتون. بسیار جامع و کاربردی بود.

    1. admin گفت:

      ممنون از همراهیتون. خوشحالیم که براتون مفید بوده

  4. فریبا ترابی گفت:

    ب جز vgn تست دیگری هم هست که برای سرگیجه انجام بدن؟

    1. admin گفت:

      بله تست سرگیجه هالپیک، تست نیستاگموس و…

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *