مقالات آموزشی

تست ABR *مرکز تخصصی شنوایی سنجی کودکان(پاسخ شنوایی ساقه مغز)

تست abr

تست ABR چیست و این تست چه کاربردی دارد؟ درصد خطای آن چقدر است و آیا امکان دارد این تست اشتباه کند؟ اگر سوالاتی از این دست برایتان پیش آمده است باید بگوییم که جای درستی آمده اید، چراکه ما در این مقاله از مجموعه مقالات آموزشی مجموعه شنوایی سنجی و تجویز سمعک پایتخت می خواهیم با این تست بیشتر آشنا شویم. تست ABR که به آن آزمایش پاسخ شنوایی ساقه مغز نیز میگویند مشخص کننده این موضوع است که عملکرد گوش داخلی، حلزون گوش و مسیرهای مغزی برای شنیدن به چه صورت است.

بیشتر بخوانید: قیمت سمعک بر اساس چه پارامترهایی مشخص می شود؟

تست ABR چیست؟

تست پاسخ شنوایی مغز (ABR) در واقع نوعی آزمایش است که میزان تشخیص صداها توسط هر گوش را مشخص می کند و بیانگر این موضوع است که عصب شنوایی چگونه اطلاعات را به مغز ارسال می‌کند. این آزمایش معمولاً روی افرادی انجام می شود که به هر دلیلی توانایی انجام آزمایشات معمول را ندارند. مانند نوزادان و کودکان. اغلب کودکانی سن انها بیشتر از 6 ماه است. به نوعی آرام بخش یا بیهوشی نیاز دارند تا بتوانند تست ABR را انجام دهند. این آزمایش روشی بی‌ضرر و بدون درد است.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع سمعک هوشمند

تست ای بی ار

چرا تست ABR مهم است؟

اهمیت تست abr این است که انجام آن برای افرادی که قابلیت انجام سایر تست‌های شنوایی سنجی را ندارند پیشنهاد می شود. مانند نوزادان و…

چه زمانی تست ABR پیشنهاد می‌شود؟

معمولا برای کودکانی که مشکوک به کم شنوایی هستند اما از طریق آزمایش‌های شنوایی معمولی عارضه کم شنوایی آنها تأیید نشده باشد و یا نوزادان تازه متولد شده ای که در آزمایش غربالگری شنوایی در بیمارستان در مدت کوتاهی پس از تولد تست ABR انجام نداده باشد آزمایش ABR انجام می‌شود. این تست می‌تواند کم شنوایی و نوع آن را معلوم کند. لازم به ذکر است که در حالت کلی دو نوع اصلی کاهش شنوایی وجود دارد که عبارتند از:

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع مدل های سمعک وایرلس

کاهش شنوایی انتقالی

در واقع این عارضه به معنای مشکلات انتقال صدا از گوش خارجی (جایی که صدا جمع می شود) به گوش داخلی است.

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع مدل های سمعک داخل گوشی

 

کاهش شنوایی حسی-عصبی

این اختلال مربوط به عصب گوش داخلی به مغز می‌باشد. به این صورت که در گوش داخلی، سلول‌های ریز حلزون گوش همانند یک مسیر عصبی عمل کرده و از طریق گوش داخلی به مغز منتقل می‌شوند. معمولاً مشکلات این سلول‌ها در حلزون گوش این عارضه شنوایی را پدید می آورد. کاهش شنوایی حسی-عصبی در 10 تا 15 درصد کودکان مبتلا به میکروشیا نیز پیش می اید.

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع مدل های سمعک نامریی

تست ABR چگونه انجام میشود؟

تست ABR

د نظر داشته باشید که از آنجایی که این تست مخصوص کودکان کم سن و سال و نوزادان است پس تنها زمانی انجام می‌شود که کودک شما خواب است. نحوه انجام تست ABR به این صورت است که یک سری الکترودهای کوچک (حسگرهایی که فعالیت مغز را اندازه‌گیری می‌کنند) روی پیشانی و لاله گوش یا استخوان ماستوئید کودک قرار گرفته و یک گوشی روی گوش او قرار می‌گیرد. از ژل الکترود روی سر و گوش کودک به منظور برقراری تماس مناسب  بین پوست و الکترودها استفاده می شود. در زمانی که کودک خواب است، صدا از طریق هدفون پخش شده و پاسخ مغز او به این صدا از طریق الکترودها ثبت شده و روی کامپیوتر ضبط می‌شود.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع سمعک شارژی

تفاوت تست ای بی ار آرام ‌بخش و تست ای بی ار غیر آرام بخش

تست شنوایی ABR آرام‌ بخش یعنی پزشک از داروی خاصی برای خواباندن بیمار در طول تست استفاده می کند. اما تست بدون آرام بخش همانطور که از اسم آن نیز پیداست کودک شما به طور طبیعی می‌خوابد و ممکن است در طول تست بیدار شود.

عدم استفاده از آرام بخش معمولاً تا قبل از ۵ ماهگی نوزاد انجام می‌شود. اما از ۶ ماهگی به بعد، که کودکان به راحتی نمی‌خوابند معمولاً تست شنوایی ABR آرام بخش انجام می‌شود.

چگونه کودک را برای آزمون آماده کنیم؟

توجه داشته باشید که قبل از تست ABR باید حتما سر و گوش کودک تمیز و عاری از هرگونه لوسیون یا روغن باشد، تا بتوان بهترین تماس را بین الکترودهای کوچک داشته و آنها به خوبی بهم بچسبند. برای کودکانی که سن آنها بیش از ۶ ماه است، برای آزمایش ABR داروی آرام بخش  تجویز می‌شود. اما برای کودکانی که سن آنها کمتر از ۶ ماه است، تست ABR  در شرایطی که کودک به طور طبیعی در خواب است (بدون مصرف دارو) انجام می شود. نکته بسیار مهم در مورد این آزمایش این است که کودک خواب آلود و گرسنه باشد. چراکه در این شرایط شما وقت خواهید داشت که به فرزندتان غذا داده و در طول ویزیت پزشک او را بخوابانید.

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع  سمعک ظریف

آیا نتیجه این تست شنوایی می تواند اشتباه باشد؟

معمولا سوالات بسیاری از قبیل اینکه: آیا امکان دارد تست abr اشتباه کند؟ یا اینکه درصد خطای تست ای بی ار چقدر است؟ و… در ذهن والدین پیش می آید که در پاسخ به آن باید عنوان کنیم که: درست است که این تست نسبتا دقیق است، اما امکان این هم وجود دارد که در مواقعی نتواند اختلالات شنوایی کودک را تشخیص دهد. این به عنوان نتیجه آزمایش “منفی کاذب” شناخته می‌شود. اگر تمامی شرایط که در ادامه عنوان می کنیم مناسب باشد، درصد خطای تست abr، زیر ۵ درصد است. پس می‌توان کاملا به آن اعتماد کرد.

بیشتر بدانید: آشنایی با  سمعک زیمنس

شرایط مساعد برای انجام آزمایش ای بی ار عبارت است از:

  • خواب عمیق کودک
  • خاموش کردن موبایل
  • خارج نمودن تمام منابع نویز مغناطیسی از اتاق
  • اتصال محکم الکترود‌ها به پوست سر
  • متناسب بودن ستینگ سیستم ارزیابی
  • دوبار گرفتن امواج مغزی در هر شدت

در حالت کلی توصیه می کنیم که، اگر کودک شما در تست‌های شنوایی، کم شنوا نشان داده شود، بهتر است که حتما در یک کلینیک ثانویه تست مجدد انجام دهید تا خیالتتان راحت شود و درصد خطای تست به صفر برسد.

بیشتر بخوانید: تست سرگیجه – آشنایی با تست VGN

کاربردهای تست ABR چیست؟

تست ABR

همانطور که بالاتر نیز اشاره کردیم این تست یک ابزار غربالگری بسیار مناسب برای ارزیابی هرگونه آسیب شنوایی در نوزادان و کودکان است. اگر اطلاعات حاصله از این تست نشان دهنده‌ی مشکلاتی باشد، نیاز به انجام MRI از زاویه cerebellopontine است.

علائم بالینی این مشکل عبارتند از:

  • افت شنوایی عصب حسی
  • افت شنوایی نامتقارن فرکانس بالا
  • سوت کشیدن گوش و یا وزوز گوش

نتایج حاصله از آخرین مطالعات دانشمندان مشخص نموده است که موج ABR در بیماران مبتلا به افسردگی دو قطبی نوع 1 و بیماران مبتلا به اسکیزوفرنی متفاوت است. پس این آزمون علاوه بر تست شنوایی می‌تواند در تشخیص این دو بیماری روحی نیز کمک کند. بر اساس آزمایش‌های بالینی انجام شده، موج III و موج VII در بیماران اسکیزوفرنی و افسردگی دو قطبی بسیار بالاتر از افراد عادی است.

از دیگر کاربرد های تست ABR می توان به موارد زیر اشاره نمود.

  • عفونت گوش یا مغز
  • کم وزنی کودک هنگام تولد
  • زردی شدید کودک
  • ناشنوایی دائمی کودک
  • تأخیر گفتار یا توسعه زبان
  • و…

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع سمعک رده ۷ زیمنس

نحوه تفسیر تست abr

به این نکته توجه داشته باشید که در هنگام تفسیر ABR، باید حتما به دامنه (تعداد شلیک نورون‌ها)، زمان تأخیر (سرعت انتقال)، تأخیر interpeak (زمان بین قله‌ها) و تأخیر درون بینایی (تفاوت در تأخیر موج V بین گوش‌ها) توجه ویژه نمود. این تست نشان دهنده ی فعالیت آغاز شده از پایه حلزون گوش و حرکت به سمت راس آن طی یک دوره 4 میلی ثانیه ای می باشد.

بیشتر بخوانید: آشنایی با انواع مدل های سمعک more اتیکن

حساسیت abr در تشخیص تومورها

بر اساس آخرین تحقیقات انجام شده، دقت تست abr بر روی تومورها اعلام شده، به شرح زیر است:

  • برای تومور کوچکتر از 1 سانتیمتر: 93%
  •  برای تومورهای یک تا دو سانتیمتری: حساسیت این تست  100 درصد اعلام شده است.

در حالت کلی تمام پژوهش‌های مطالعاتی حساسیت بالای 90 درصد تا 100 درصد را نشان می دهند. توجه داشته باشید که، برای داشتن نتیجه‌ی قابل اطمینان لازم است دستگاه گیرنده‌ی تست نیز نویز نداشته باشد.

سطوح ناشنوایی

بر حسب سطح شنوایی دسی بل (DB) سطوح شنوایی نوزادان را با عبارات “خفیف”، “متوسط”، “شدید” یا “عمیق” توصیف می کنند. براساس آخرین تعاریف ارائه شده توسط انجمن شنوایی شناسی بریتانیا در مورد عارضه کم شنوایی، این محدوده سطح شنوایی عبارتند از:

  • خفیف (۲۱-۴۰ دسی بل)
  • متوسط ​​(۴۱-۷۰ دسی بل)
  • شدید (۷۱-۹۵ دسی بل)
  • عمق (۹۵ دسی بل)

بدیهیست شنوایی سنجی که فرزندتان را معاینه کرده است، می‌تواند اطلاعات بیشتری در مورد سطح کم شنوایی فرزندتان در اختیارتان قرار داده و نوع درمان مناسب با عارضه کم شنوایی کودکتان را معرفی کند.

تست ABR برای بزرگسالان

معمولا بزرگسالانی که به دلایل مختلف از جمله عارضه های مغزی و ذهنی(انواع معلولیت های ذهنی) تمایلی به همکاری با پزشک جهت تشخیص اختلال شنوایی را ندرند می توانند کاندیدای تست شنوایی ای بی ار باشند.  تست پاسخ شنوایی ساقه مغز (که به آن تست شنوایی سنجی ABR یا BAER نیز می گویند) به منظور اهداف زیر مورد استفاده قرار می گیرد :

1) آزمایش آستانه شنوایی

2) ارزیابی وضعیت عملکردی مسیر عصبی شنوایی

سوالات متداول

لازم به ذکر است که در این تست عصب شنوایی نوزاد بررسی می شود. پس از آنجایی که این عصب در بدو تولد هنوز به طور کامل تکامل نیافته اند، بنابراین هیچ ارزش بالینی ندارد

بزرگسالانی که به دلایلی نظیر ناتوانایی جسمی، قادر به همکاری نیستند و ادیولوژیست نمی تواند تست ادیومتری را از آنها بگیرد، تست ای بی ار میتواند کمک کننده باشد. معمولا در افرادی که قصد تمارض نیز دارند، برای بررسی دقیق وضعیت شنوایی تست ABR توصیه می شود.

این آزمایش کاملا ایمن بوده و هیچ عوارضی را به همراه ندارد

در نظر داشته باشید با اینکه این تست نسبتا دقیق است، اما گاهی اوقات ممکن است نتواند اختلالات شنوایی را تشخیص دهد که به آن نتیجه آزمایش “منفی کاذب” می گویند.

براساس تعرفه مشخص در سال 1402 هزینه تست شنوایی سنجی abr حدود 300 هزار تومان می باشد.

اگر کاندیدای این تست، بزرگسالان باشد و بتواند دستورالعمل‌ها را با دقت انجام دهد زمان انجام تست برای هر گوش حداکثر ده دقیقه می باشد اما اگر بیمار، کودک بوده و دارو اثر لازم را نداشته و وسط تست از خواب بیدار شود احتمالش است که زمان تست به دو ساعت هم برسد. پس به طور میانگین تست ABR چیزی حدود نیم ساعت تا2 ساعت ممکن است طول بکشد.

جمع بندی:

به طور قطع می توان عنوان نمود که تست ABR یک آزمایش بدون عوارض است با درصد تشخیص بالای 90 درصد، که برای افراد مختلف قابل انجام بوده و کودکان نیز بهترین کاندیدای انجام آن هستند.

برچسب ها: abr چیست، آزمایش abr چیست، تست abr، خطای تست abr، ای بی آر چیست، تست abr چیست، تست abr شنوایی، brainstem چیست، تست ای بی آر گوش

منابع

11 دیدگاه در “تست ABR *مرکز تخصصی شنوایی سنجی کودکان(پاسخ شنوایی ساقه مغز)

  1. سمیه گفت:

    شما خودتونم تست ای بی ار می گیرید؟

  2. sara omidi گفت:

    مرسی از توضیحات خوبتون بسیار جامع و کاربردی بود؟

    1. admin گفت:

      ممنون از همراهیتون. خوشحالیم ک براتون مفید بوده

  3. کتی گفت:

    کودک چه آمادگی هایی باید قبل از تست abr داشته باشه

  4. مهدیه موسوی گفت:

    چند درصد احتمال خطا توی این تست وجود داره؟

    1. admin گفت:

      کمتر از 1 درصد

  5. رضا گفت:

    مرسی از مقاله خوبتون

    1. admin گفت:

      ممنون از همراهیتون

  6. مسعود گفت:

    شما تست سرگیجه هم انجام می دین؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *