مقالات آموزشی

کانال گوش چیست و بیماری های مجرای گوش کدامند؟

کانال گوش

کانال گوش چیست؟ در پاسخ باید بگوییم که این کانال در واقع یک مسیر کوچک لوله مانند است که از گوش خارجی تا پرده گوش امتداد میابد. لازم به ذکر است که این مجرای به جز کمکی که به شنوایی فرد میکند، وظایف دیگری نیز بر عهده دارد که مهم ترین آنها حافظت از گوش داخلی ظریف در برابر انواع باکتری ها و آلودگی ها است. همچنین وظیفه ی گرم کردن هوا قبل از ورود آن به گوش داخلی نیز بر عده ی این کانال است. در نظر داشته باشید که طیف وسیعی از بیماری ها از جمله وزوز گوش و… می تواند بر این ناحیه اثر گذار باشد. در این مقاله از سری مقالات آموزشی سمعک پایتخت میخواهیم در مورد کانال گوش و بیماری های آن بیشتر بدانیم .

بیشتر بدانید: چهعواملی بر روی قیمت سمعک تاثیر دارند؟

کانال گوش را بیشتر بشناسید

مجرای گوش

همانطور که بالاتر نیز عنوان کردیم کانال گوش که به آن مجرای گوش نیز می گویند، لوله ای است که گوش خارجی را به پرده گوش متصل میکند. توجه داشته باشید که گوش شما از سه بخش تشکیل شده است.

  • قسمت های بیرونی گوش
  • قسمت های میانی گوش
  • قسمت داخلی

که گوش خارجی شامل مجرای گوش و غضروف خارجی گوش می باشد. لازم به ذکر است که اصلی ترین وظیفه ی مجرای گوش انتقال صدا از گوش خارجی به پرده گوش است. کانال گوش به این دلیل که در معرض محیط قرار دارد، به کمک بسیاری از غدد تخصصی که اصطلاحا به آنها جرم گوش یا سرومن می گویند از خود محافظت می کند. جرم گوش، موظف است تا از ورود حشرات، گرد و غبار و مواد زائد از طریق مجرای گوش به گوش میانی حساس جلوگیری کند. همچنین آب را دفع کرده و از مجرای گوش و پرده گوش در برابر انواع آسیب ها محافظت می کند. همچنین گوش با حرکت دادن تدریجی موم به خارج از مجرای گوش و حمل هرگونه زباله با خود، خود را تمیز می کند. در نهایت موم خشک می شود و معمولاً به صورت تکه های کوچک از گوش خارج می شود.

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع سمعک دیجیتال

دلایل مسدود شدن کانال گوش

کانال گوش

دلایل زیادی ممکن است منجر به مسدود شدن مجرای گوش شوند که مهمترین آنها عبارتند:

  • تورم و التهاب
  • چرک
  • جرم گوش
  • ورود اجسام خارجی.

که در ادامه به بررسی هر یک خواهیم پرداخت.

بیشتر بدانید: آشنایی با انواع مدل های سمعک نامرئی

تورم و التهاب

تورم و التهاب کانال گوش، می تواند منجر به پدید آمدن عارضه ی شنوایی باشد که اصطلاحا به آن گوش شناگر می گویند. به بیان ساده تر گوش شناگر، نام رایجی است که برای عفونت مجرای گوش از آن استفاده می شود. بیشتر افرادی به این بیماری مبتلا می شوند که زمان زیادی را شنا کرده و یا طولانی مدت  در فضای باز زمان می گذرانند. در نظر داشته باشید که باکتری ها و گاهی اوقات قارچ ها می توانند باعث ایجاد گوش شناگر شوند.

جرم گوش

یکی از دلایل آسیب دیدن کانال گوش این است که جرم گوش بیش از حد در مجرای گوش جمع شود و نهایتا مجرای گوش شما را مسدود کند. البته گفتنی است که در بعضی از مواقع، علت این اتفاق استفاده از سواب پنبه ها است. فشار دادن بیش از حد سواب های پنبه ای به داخل گوش می تواند جرم گوش را فشرده کند و آن را به داخل گوش حل داده و مسیر را مسدود کند. در بیشتر مواقع این نوع انسداد به کمک استفاده از قطره های روغن زیتون یا قطره های دارویی که میتوان از داروخانه تهیه کرد، درمان می شود. اما در مواقع نادری هم  جرم گوش به حدی زیاد و انباشته شده است که، نیاز به درمان توسط پزشک برای برداشتن موم انباشته شده ضروری است.

بیشتر بدانید: محبوب ترین برند سمعک کدام است؟

گوش موج سوار

کانال گوش

گوش موج سوار نوعی عارضه شنوایی است که باعث ایجاد توده های استخوانی در کانال گوش می شود. پزشکان گوش و حلق و بینی معتقدند این وضعیت زمانی پیش می آید که افراد مرتباً در معرض شرایط مرطوب و سرد قرار می‌گیرند، به طور مثال ورزشکارانی که به طور حرفه ای موج‌سواری، غواصی و یا سایر ورزش‌های آبی را انجام می دهند بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به این بیماری هستند. بیماری گوش موج سوار تنها از طریق، برداشتن ضایعات به واسطه جراحی درمان می شود. بهترین راهکار جلوگیری از ابتلا به این بیماری استفاده از گوش گیرهای مخصوص در هنگام حضور در آب است.

سایر بیماری های مجرای گوش

بیماری هایی که بالاتر در مورد آنها صحبت کردیم، اصلی ترین بیماری های کانال گوش به حساب می آیند . سایر بیماری های مجرای گوش عبارتند از:

  • آبسه
  • تنگی مجرای گوش
  • کلستئاتوم
  • کاهش شنوایی هدایتی
  • و…

 که در ادامه به بررسی هر یک خواهیم پرداخت.

آبسه عارضه ی کانال گوش

مجرای گوش

آبسه در واقع توده ای چرکین است که می تواند خود به خود و یا در نتیجه عفونت گوش ایجاد شود. علائم اصلی که در صورت مشاهده آنها می توانید به ایجاد آبسه در کانال گوش خوئ پی ببرید عبارتند از:

  • درد
  • خارش
  • تحریک
  • ورم
  • کم شنوایی موقت
  • احساس فشار یا پری در گوش

پروسه درمان آبسه به این صورت است که، پزشک یک برش کوچک روی آبسه ایجاد کرده و از آن طریق آبسه را تخلیه می کند و پس از آن فرد برای مدتی از قطره آنتی بیوتیک استفاده میکند.

تنگی مجرای گوش

تنگی مجرای شنوایی یکی از بیماری های شایع کانال گوش می باشد. در این شرایط مجرای گوش فرد باریک می شود. این بیماری ممکن است مادر زاد بوده و یا افراد را در سنین بزرگسالی درگیر کند که معمولا به کمک جراحی درمان می شود.

کلستئاتوم در کانال گوش

کلستئاتوم اصطلاحی پزشکی است که به معنای رشد غیر سرطانی است که می تواند در کانال گوش اتفاق بی افتد، با اینکه این بیماری بسیار نادر است اما بعضی از افراد از بدو تولد به این عارضه مبتلا هستند. در مواردی دیگر ها با گذشت زمان و عفونت های مکرر گوش ممکن است به این بیماری مبتلا شوید.

تذکر: کلستئاتوم ها می توانند مجرای گوش بیمار را منبسط و یا حتی مسدود کنند، استخوان مجرای گوش را فرسایش داده و عفونت های بسیار شدید را در پی داشته باشند. این عارضه معمولا عوارض مختلفی را به همراه دارد برای همین بهتر است که به واسطه جراحی کلستئاتوم ها را حذف کنید.

کاهش شنوایی هدایتی

کم شنوایی هدایتی، نوعی دیگر از اختلالات شنوایی است که کانال گوش را درگیر می کند. اصلی ترین علت این بیماری می تواند هر نوع انسداد در مجرای گوش، از جمله تنگی، رشد و  یا عفونت گوش باشد.

شایع ترین علائمی که به کمک آن می توانید به کم شنوایی پی ببرید، ایجاد اختلال در درک کلمات بیان شده، به ویژه در یک جمعیت یا با صدای زیاد پس زمینه است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *